Detoxikace dutiny ústní

aneb radost z péče

19. 04. 2018 | Alex

Detoxikace dutiny ústní

Jak na pravidelnou detoxikaci úst? Denně!:) V ideálním stavu svou rutinu čištění zubů obohaťte jednou denně o tyto tři čistící dokonalosti a věřte, že Vaše ústa Vám poděkují a potom i ostatní, protože budou nadšení z vzhledu Vašich zubů. Tak vzhůru do toho!

1.Oil pulling

Ajurvéda je mocná čarodějka a velmi lehce se dá propadnou jejímu oil pullingu, který zajišťuje čistou dutinu ústní. Tato metoda jak již z názvu vyplývá pracuje s oleji – rostlinnými. V tom pravém nefalšovaném ajurvédském podání se nejčastěji jedná o olej sezamový a kokosový. Také dalším výborným olejem je olej olivový.

Nicméně já velmi ráda používám i olej mandlový, konopný nebo makový – ten je opravdová chuťová pecka a snad každý mu propadne. A ještě je lokálního původu 🙂

Oleje můžete kombinovat mezi sebou a používat jich víc naráz. Takovéto směsi já osobně miluju úplně nejvíc a ráda si s nimi hraju. Detoxikace dutiny ústní je prostě klíčová! Nezapomínejte na to. 

A jak to vlastně probíhá?

Nejlepší denní doba na oil pulling je ráno nalačno. Je dobré si předtím nečistit zoubky ani jazyk, ale opravdu začít svůj den několikaminutovým převalováním rostlinných olejů v ústech.

Princip je vlastně takový, že si na lžičku nebo lžíci dáte rostlinný olej, který v ústech ohřejete a převalujete ze strany na stranu a skrze zuby. Toto děláte 5 – 20 minut. Za tuto dobu se Vaše sliny promísí s olejeme a vytvoří jemnou emulzi, ve které budou především toxiny z Vaší dutiny ústní. Po této době olej smísený s toxiny jednoduše vyplivnete. Nejlepší je do odpadkového koše, pokud plánujete tuto činnost dělat celá rodina a pravidelně, abyste si zbytečně nezanášeli odpadní trubky.

Jak dlouho v ideálním případě dělat oil pulling?

Ideálně se uvádí 20 minut. Nicméně pokud člověk s touto očistnout technikou začíná, je 20 minut nereálné a opravdu nepříjemné. Proto si osobně myslím, že na začátku je dobré začít několikaminutovými intervaly, podle toho jak vydržím. A pomalu zvětšovat dobu, po kterou oil pulling dělám. Obecně se uvádí, že 20 minut je ideální doba z toho důvodu, že se dostatek toxinů napojí na olej a s ním potom odejde.

Jaké další ingredience můžete použít pro svoji oil pullingovou směs?

Určitě jsou vhodné různé druhy rostlinných olejů v kombinaci, pak také esenciální oleje, rostlinné maceráty bylin a nebo ajurvédské byliny jako jsou:

Guduchi – posílení imunitního systému, podpora činnosti jater a ledvin

Amalaki – indický angrešt – zvyšuje obranyschopnost organismu, silný antioxidant, brání překyselení, posiluje kosti, zuby a vlasy

Bibhitaki – zlepšuje hlas, čistí střeva, působí proti zvracení a nadměrné žízni

Jambul – pomáhá regulovat diabetes, vylepšuje vzhled pokožky, zdraví srdce, výborná prevence problémů s dásněmi

A k čemu to slouží?

Odstraňováním toxinů z úst slouží zejména k posílení imunitního systému.

Tato metoda velmi dobře napomáhá čištění zubů, zároveň pomáhá ostraňovat plak a předcházet mu. Obecně se říká, že vylepšuje celkové zdraví a kondici dutiny ústní.

U lidí, kteří trpí na citlivé zuby a krvácející dásně jsou velmi dobré výsledky této metody. Citlivost se zmenšuje a krvácivost také. Zároveň co se týče dásní je pravidelný oil pulling také dobrou prevencí krvácivosti.

Také by při dlouhodobém pravidelném používá této očistné metody mělo docházet k posílení hlasu.

Díky tomu, že je opravdu vyžadována svalová aktivita, aby oil pulling proběhl, také můžeme říct, že odstraňuje napětí z čelistí a krku. To, člověk opravdu pozná, když si poprvé vyzkouší oil pulling na několik minut.

Další zdroj informací na téma Detoxikace dutiny ústní?

Kniha Detoxikace léčivými oleji

Recept:

10 ml makového oleje
10 ml olivového oleje
10 ml sezamového oleje
5 kapek esenciálního oleje rozmarýn
5 kapek esenciálního oleje máta
2 kapky esenciálního oleje hřebíček
4 kapky esenciálního oleje citrón

2. Škrabka na jazyk

Ohromně úžasná věc, na kterou ve své pravidelné rutině o zoubky nedám dopustit. Proč si neustále čistíme zuby, ale nějak nám uteklo, že bychom si měli také čistit jazyk?

Zachycují se na něm toxiny stejně jako v mezizubních prostorách a také zbytky z trávení, a proto je nutné tuto část dutiny ústní neopomíjet a naopak hýčkat každodenní péčí.

A jak to vlastně probíhá?

Je to obrovsky jednoduché – škrabkou stáhneme jazyk několikrát po sobě až od kořene ke špičce. S sebou vezmeme toxiny usazené na povrchu jazyka. Je dobré provádět po oil pullingu a na prázdný žaludek ráno.

Jak si vybrat škrabku?

My preferujeme z hlediska ekologičnosti škrabky neplastové – měděné a nerezové. Jsou krásně designově provedené a opravdu vydrží celá léta.

A k čemu to slouží?

Velkou výhodou čištění jazyka je, že podporuje svěží dech a odstraňuje zápach z úst. Také jemně stimuluje všechny orgány a stimuluje vnímání chuti. Prostě musíte to vyzkoušet…já už třeba teď nikdy nemám pocit čisté dutiny ústní bez očisty jazyka.

Kde koupit?

Třeba tady.

3. Siwak tyčinka

A do třetice je skvělá tyčinka siwak, která pochází vlastně ze stromu Salvadora Persica, a to z jeho větviček a kořenů. Jedná se tedy o tyčinku ryze přírodního charakteru, která funguje zároveň jako bonbon, žvýkačka, ústní voda, zubní pasta a kartáček. No není to bomba?

Má výborné antibakteriální a antimikrobiální účinky a je skvělá v péči o záněty a krvácení dásní. Také své místo nalezne při bělení zubů – ani kurkuma mi tak dobře nevybělila zoubky 🙂

Kde koupit?

Třeba tady.

Osobně doporučuju tuto tyčinku mít u sebe, když cestujete a také místo zubního kartáčku používat jednou denně. Je to prostě bomba! 🙂

Obecně jsem zastáncem kosmetického minimalismu a i s ním lze dosáhnout velkých výsledků.

Detoxikace dutiny ústní souvisí i s jinými částmi našeho organismu, takže ji neopomíjejme, naopak, věnujme jí dostatek času a pozornosti.