kvašená zelenina

aneb jak na to

11. 02. 2019 | Alex

Miluju, miluju, miluju. Co víc mám na začátek říct? 

Prostě milujeme kvašenou zeleninu a v dnešním článku Vám povím o jejích benefitech a dám Vám rychlý návod na to, jak na to. Prostě pecka! (to je teď moje oblibená fráze poslední dobou), hihi!

Tak jdeme na to? Protože jakmile budete mít ve svém životě kvašené produkty, život se tak moc zrychlí, že nebudete stíhat. Tak ať naladíme rychlou notu. 

Benefity kvašených potravin? 

1. Skvělé bakterie pro střevo. 

2. Výborná výživová hodnota.

3. Tvořivost v domácnosti.

4. Nové chutě.

5. Doplněk běžné stravy.

6.  Možnost experimentovat a neustále měnit recepty.

7. Nevyžaduje mnoho času na výrobu.

8. Stačí mít doma pár kousků běžné zeleniny.

9. Kvašení je proces starý jako planeta Země a sbližuje nás s našimi předky.

10. Vydrží dlouho, když jsou dobře skladované.

Základní kvašená zelenina – recept, který můžete kdykoli obměňovat:

2 větší mrkve 

1 střední bílé zelí

1 menší červená řepa

3 střední cibule

1 lžička kmínu

sůl podle chuti, nicméně tak, aby byla zelenina dostatečně nasolená a dobře kvasila

Postup:

1. Zeleninu nakrájíme nebo nastrouháme na malé kousky.

2. Dáme do větší mísy, nasypeme kmín a sůl. (Směs ochutnáme, abychom viděli, jestli je dostatečně slaná)

3. Umytými rukami začneme hníst zeleninu a promačkávat, aby pustila vodu.

4. Jakmile pouští dostatek vody, tak napěchujeme směs do sklenice – buď zavařovačky nebo kvasného hrnce, které jsou dostupné třeba na Fléru.

5. Napěchujeme tak, aby zelenina byla pod vodou. Je dobré směs něčím zatížit (můžete si nechat jeden zelný list a ten pak dát nahoru a zatížit kamenem na něj).

6. Uzavřeme nádobu a necháme někde na pultu v kuchyni, abychom měli kvašení pořád pod kontrolou. Občas zkontrolujeme a případně udusáme. Směs bude s časem pouštět víc vody.

7. Necháme kvasit cca týden a pak ochutnáme. Pokud se nám zdá zelenina dostatečně prokvašená a kyselá.

8. Jakmile uznáme, že je dobře vykvašená, tak přendáme do menších nádob a skladujeme minimálně měsíc v lednici. Kvašení se v lednici zpomalí a zelenina vydrží relativně dlouho. Pozor jenom na nabírání zeleniny čistým příborem, jinak se může začít kazit.

9. Dobrou chuť a zdravé bakterie.

Kvašená zelenina – recept, který můžete obměňovat, jak se Vám bude jen chtít a budete už navždy mít možnost poznávat nové chutě. 

Teď v zimních měsících je kvašení opravdu skvělý způsob, jak do celé rodiny dostat dostatek vitamínů a enzymů, takže neváhejte a hupsněte na to! Opravdu se to vyplatí a hned to poznáte na zdraví své rodiny. Skvělou inspirací pro kvašení je také Sandor Katz. Do kvašené zeleniny také doporučuji používat vlastnoručně vypěstované byliny.

Krásné kvašení, milí krasavcové! 🙂 A ano, málem bych zapomněla KVAŠENÍ PŘIROZENĚ PODPORUJE NÁDHERNOU POKOŽKU A ZDRAVÍ KŮŽE.