Parfum 

slovo, které nechcete ve složení vidět

25. 2. 2019 | Alex

PARFUM – slovo, které vidíme často

Pod jedním názvem se může schovávat až 3000 složek, které jsou právem podezírané ze způsobování rakoviny, astmatu, problémů s hormonální rovnováhou, problémů s otěhotněním a mnohého dalšího. 

Konvenční terminologie je taková, že v INCI (tedy kosmetickém názvosloví) je dostačují pro výrobce napsat místo konkrétního popisu vonných látek slovo PERFUME. A to je dost špatné, protože se pro nás tato sloučenina až několika tisíců látek stává nepochopitelnou a nerozluštitelnou.

Firmy tvrdí, že toto slovo chrání jejich tajné přísady, což může samozřejmě být pravda, nicméně je také pravda, že nás to velmi omezuje v tom, abychom věděli zda je nebo není daná látka toxická. Pro lepší orientaci ve složení kosmetiky jsem pro Vás připravila kurz zdarma.

Je také jasné, že za syntetickými vůněmi stojí i látky jako jsou např. fixátory, což jsou látky, které udržují vůni „voňavou“ co nejdéle. Když si tedy nevíte rady, zda je daná vůně přírodní nebo není, velmi jednoduše to poznáte na faktu jak dlouho voní.

Přírodní vůně vydrží nejdéle tak hodinu až dvě. Syntetická vůně vydrží až desítky hodin – ideálním příkladem jsou prací prášky a aviváže, které opravdu dokážou vonět velmi dlouho – i několik dní.

Co všechno syntetické parfemace mohou ovlivňovat? 

Co se týče výzkumů na toto téma, je jich pořád malé množství, nicméně bylo prokázáno, že syntetické parfemace ovlivňují náš čich a vnímání přirozených feromonů, pomocí kterých si vybíráme partnera.

Co když je množství rozvodů také ovlivněno právě čichem? Je to víc než možné. Převonění našich nosů syntetikou znamená, že naše přirozená schopnost vybrat si partnera, uvadá.

Také je důležité si uvědomit, že parfemace, ale i jiné syntetické látky se ukládají v našem těle. A tomu ještě napomáhá tzv. koktejlový efekt, kdy syntetické látky, které nás obklopují, se ukládají pospolu a reagují mezi sebou a ačkoli si myslíme, že miniaturní množství syntetických látek je neškodné, určitě opomínáme tento koktejlový efekt.

Miniaturní množství jednotlivých látek do jisté míry neškodí, ale v okamžiku, kdy se spojí s jinou látkou, se uplatní synergický efekt a ona toxicita se zvýrazní. A to je běžná praxe v dnešním světě, kdy máme tyto parfemace všude – prádlo, toaleta, koupelna, kuchyň a mnohé další prostory jako je třeba auto. 

Důležitá je také informace, že látky, které se uložily v matčině těle přechází do těla miminka, což je děsivější než si myslíme.

Už sotva narozená miminka mají prokázaný obsah toxických chemikálií v těle, a to z velké části nejen prostředím, ve kterém vyrůstají a jakým chemikáliím jsou vystavovány, ale také mateřským mlékem. O to horší jsou potom informace o ještě nenarozených dětech, které již v matčině těle mají prokázaný obsah chemikálií ve svém vyvíjejícím se tělíčku.

PARFUM – slovo, které vyvolává reakce

Parfemace také mohou způsobit okamžitý efekt. Prozatím jsme řešili, že působí dlouhodobě, nicméně často se u citlivějších jedinců může stát, že působení bude okamžité – alergické reakce na kůži nebo na sliznicích.

A dalším důležitým aspektem je již na začátku diskutované astma – při styku s těmito látkami můžou někteří jedinci prodělat astmatický záchvat. Zdroj astmatu může být pravidelné a dlouhodobé vystavení tělu neznámým syntetickým látkám.

Zákony jsou v tuto chvíli na straně producenta a chrání jeho „tajné ingredience“, tudíž my zákazníci jsme bez důležitých informací. Tato legislativa pochází z druhé poloviny minulého století a zatím se drží. Nicméně změna nezačíná jen u firem, ale začíná zejména u nás jakožto zodpovědného zákazníka a studovače INCI.

Dnes existuje spousta skvělých pomocníků na čtení ingrediencí v kosmetice, takže si můžeme zodpovědně vybrat. To se ovšem nevztahuje na přípravky čistícího charakteru do domácnosti, které nemají povinnost uvádět slovo PERFUME a jiné obsahové látky. V tomto případě se zkuste vyhnout všemu, co není přírodního původu a hledejte značky, které jsou opravdu přírodní. Případně mi pište, ráda Vám značku proklepnu.

Informace na závěr – dle INCI by se měly ingredience schovávat pod názvem PERFUME, nicméně můžete je také najít pod názvem Aroma, Parfum nebo Fragrance.

Pročichání se k přirozeným a přírodním vůním

Když se rozhodnete ze své domácnosti vyloučit syntetické složky, uvidíte, že najednou tzv. pročichnete. To je proces, kdy najednou začne Váš čich být velmi způsobilý k poznávání rozdílu mezi syntetickými složkami a složkami přírodními. A najednou budete vnímat věci úplně jinak a syntetické vůně s velkou pravděpodobností budete snášet hůř a budete se jim opravdu dobře vyhýbat.

Je to proces, který může trvat několik měsíců, ale každopádně je to proces, který stojí za to a který na konci má nádherné vyústění – čistotu prostoru kolem Vás a ochranu Vašeho zdraví.

PARFUM – slovo, které můžeme potkat:

v dekorativní kosmetice, v pečující kosmetice, ve vlhčených ubrouscích, v pracích prostředcích, v avivážích,  ve všech čistících prostředcích do domácnosti, v osvěžovačích vzduchu do bytu, do auta, v menstruačních pomůckách, v plenách pro děti, ve voněných kapesníčcích, ve vonných svíčkách, v parfémech, v toaletních papírech, v papírových utěrkách do domácnosti.