ČAKRY A ÉTERICKÉ OLEJE

aneb další způsob vnímání vůní

27. 05. 2019 | Alex

Čakry a éterické oleje spolu velmi úzce souvisí, a tak jsem se rozhodla, že vám zprostředkuju moje vlastní vnímání éterických olejů ve spojitosti s čakrami a zejména vám poskytnu náhled do mých receptur, které pracují s čakrami. Tak, jak se mi zjevily, tak, jak se mi s nimi dobře pracovalo a tak, jak mi dávají smysl.Což může být čistě individuální a naprosto různé pro každého z nás – takže jen tak pro inspiraci.

Oleje vždy uvádím do 10 ml lahvičky.

Čakry a éterické oleje

1. čakra Múládhára

3 kapky indické kadidlo
2 kapka pačule

 2 kapky ylang-ylang

 

První čakra je čakra propojená s vlastní podstatou a počátkem bytí a taky zejména s těmi základními potřebami, které v životě máme. Vybrala jsem éterické oleje, které reflektují tuto podstatu a uzemnění.

 

2. čakra Svádhišthána

1 kapka šalvěj lékařská
9 kapek jasmín
2 kapky rozmarýn lékařský
4 kapky petitgrain
5 kapky mandarinka zelená

 3 kapky růže afgánská
 

Na úrovni druhé čakry se často potkáváme s vlastní sexualitou, plodností a radostí z ní. I proto jsem vybírala éterické oleje jako růže nebo jasmín, které jsou klasickým příkladem ženské a mužské energetiky.

 

3. čakra Manipúra

4 kapky mandarinka zelená
3 kapky červený pomeranč sladký
2 kapky limetka
1 kapka citrón

 2 kapky pomeranč hořký

 

Třetí čakra je čakra solar plexu. Radosti a naší životní energie – tu pro mě odrážejí zejména citrusy a jejich křehhost, sladkost, hořkost a radost, prostě a jedině citrusy.

4. čakra Anáhata 

2 kapky levandule lékařská 

3 kapky ylang-ylangu
4 kapky růže afgánská

1 kapka skořice

 

Čtvrtá čakra je čakrou srdeční, tedy znovu tam bude patřit růže, protože propojení růže a srdce je veliké a nedá se vyvrátit. Také jsem si tam vybrala prohřívač skořice a vášnivý olej ylang-ylang.

 

5. čakra Višuddhi

2 kapky citrón
1 kapka limetka
2 kapky máta peprná
1 kapky rozmarýn lékařský
2 kapky eukalyptus globulus

1 kapka hřebíče

Pátá čakra je propojená s hrdlem a schopnosti říct, co si myslím a co chci. Proto tedy eukalyptus a rozmarýn.


6. čakra Ádžná

5 kapek slaměnka
2 kapky elemi
3 kapky kadidlo
1 kapka vetiver
1 kapka tymián

2 kapky máta peprná

 

Třetí oko neboli šestá čakra, místo velmi spojené s propojením se sebou a s vnitřním světem – se spiritualitou – a proto elemi, kadidlo a vetiveru. Zejména to kadidlo mě tam zavolalo jako první, protože ho vnímám jako silného propojovače s vlastní podstatou.


7. čakra Sahasrára 

2 kapky santalové dřevo

2 kapky jasmín
3 kapky růžové dřevo
1 kapka cedr

2 kapky benzoe

 

Čakra propojení se vším, co je kolem nás. Čakra velmi spirituální a velmi důležitá – santal a jasmín hrají v této vůni prim.
Výborné čakrové oleje má také značka Dary Země.

Zkoušejte vůně a hrajte si s nimi, protože je to to nejhezčí, co na světě můžeme objevovat a s čím si můžeme hrát. Nezapomínejte, že každý to propojení jednotlivých čaker máme jiné a každému bude sedět jiná vůně, nicméně jsem nechtěla, aby tyto moje vonné kompozice ležely v šuplíku a neměly možnost se rozvíjet, takže je prosím, použijte jako osnovu a hrajte si s nimi. Přeju mnoho zdaru při tvoření a velkou hravost – éterické oleje si můžete také využít do tohoto lotion baru. Ať se daří!