Podzimní čajová směs

aneb přivítejme podzim ve velkém stylu

30. 09. 2019 | Alex

Přichází období čajíčků a radosti nad knihou a zachumlaní v dece. Proto jsem se rozhodla s Vámi sdílet svoji nejoblíbenější podzimní čajovou směs, se kterou trávím spoustu času v peřinách, s knihou nebo jen tak na gauči u dobrého seriálu. Tuto směs si jak jinak dělám sama a je to velmi jednoduché. Každoročně mě přepadne touha tvořit čajové směsi a obdarovávat jimi také své známé, přátele a rodinu. Je to jeden z těch nejhezčích vánočních dárků. A já už mám nachystáno.

Co v receptuře Podzimní čajová směs najdete?

Do této směsi velmi ráda používám měsíček lékařský (Calendula officinalis), protože jeho barva mi evokuje barvy podzimu a moc mě baví. Jedná se o báječnou bylinu s ženskou energetikou, je skvělý na zánětlivé stavy a topicky pak na špatně se hojící rány. A do čajových směsí dodá velkou sílu a zároveň nádhernou oranžovou barvu.

Dalším úžasným pomocníkem a zároveň skvělým chuťovým základem je šípek, který je obecně považován za jeden z nejlepších zdrojů vitamínu C. A je to jeden z nejpoužívanějších lidových plodů podzimu. Nezapomínejme na něj, je prostě boží! Dokáže podpořit celkovou kondici jedince a chutná naprosto dokonale.

V neposlední řadě jsem do této své čajové směsi přidala také heřmánek římský (Chamaemelum nobile), který chuťově jak komu sedí, nicméně dokáže nás nádherně zklidnit do podzimní nálady a do tichosti, ve které většina podzimu v ideálním případě probíhá, protože i příroda se ztišuje a odpočívá.

Poslední skvělou ingrediencí, kterou miluju v tomto krásném ročním období je Honeybush, což je jihoafrická medová záležitost podobající se rooibosu. Určitě jako u ostatních zmíněných ingrediencí si dávejte pozor na bio kvalitu. Honeybush zvlášť absorbuje všechna chemická hnojiva a je ovlivňován také znečištěným ovzduším.

Takže toto jsou čtyři základní boží ingredience, ze kterých vzejde naprosto skvělý čajík, který zahřeje u srdce a na duši. Můžeme ho také vylepšit medem od včelaře, kterého známe a víme, jak se k včelkám chová. Já miluju tuto čajovou směs do velké litr a půl vody snesoucí konvice, kterou potom přikryju skvělým skandinávským a anglickým vynálezem – konvicovou přikrývkou, svetříkem nebo jak to jenom nazvat. Já osobně tuto věcičku hodnou Nobelovy ceny za pohodlí člověka dostala darem. Juch.

Čajíky často tvořím z vlastnoručně nasušených bylin, které pěstuji na balkóně.

Tak a teď ten magický recept – Podzimní čajová směs:

1 díl heřmánku

7 dílů šípku

7 dílů měsíčku

7 dílů Honeybush

Samozřejmě můžete tyto byliny kombinovat v jakémkoli množství, jak se Vám zlíbí, nicméně vřele doporučuji nepřehánět to s množstvím heřmánku, chuť čaje je pak příliš výrazná a má tendenci hořknout. 

Užívejte si čajových dýchánků s milými lidmi kolem Vás a važte si čajů a časů, které jsou. 

Na čajovou brzkou shledanou.