destilace květů

aneb proces, který Vás pohltí

20. 07. 2020 | Alex

Není to nádherné? Destilace květů? Takový krásný měděný nástroj plný úžasných domácích růží? Miluju to. A chci poděkovat Jarmile Weinlichové, mé milované studentce, která si dala tu práci a svou historicky první destilaci takto nádherně zachytila. Pojďte tedy se mnou omrknout tento alchymistický proces plný krásy, vůně a radosti. Kéž byste se mnou mohli cítit tu vůni. Vytáhněte si z lednice růžovou vodu, pokud máte a ňufejte alespoň takto destilaci květů. 

Do takovéto nádherné destilační kolony Jaru dala ůžasnou růži ze své zahrádky a proces se mohl započít. Také velkou roli hrál fakt, že destilovala u sebe na zahrádce. Při sluníčku a čerstvém vzduchu. Mňam. 

Koukejte na tu nablýskanou nádheru plnou mědi a lásky?

Tady už je kolona sestavená a má pod sebou bombu, která bude celý proces rozjíždět svým teplem. Nádherně to vypadá sestavené, nemyslíte? 🙂 Já tento proces považuju za magický, alchymistický a naprosto dokonalý. Stačí se jen podívat na ten magický přístroj a uvědomit si, jak dlouho už je mezi námi lidmi používaný. To je prostě nádhera! 

Teplota začíná pomalu stoupat a proces se rozjíždí. Jakmile bude teplota na 100 stupních, destilace začíná a éterický olej spolu s hydrolátem můžou začít kapat. První kapka je vždycky naprosto magický proces. Absolutně nenahraditelné hodnoty. V momentě, kdy kapala Jaruščina první kapka růžové vody, tak jsem jí měla na drátě a nadšeně – naprosto nadšeně mi skoro pěla do telefonu. Bylo to úžasné a vždy je to nádherný zážitek. Destilaci tedy doporučuji i jako rodinnou událost – je to prostě bomba! 

Tady je znázorněna příprava na jednotlivé kapičky výsledné tekutiny. Už za chvíli poteče a bude to naprosté blaho. Já opravdu jsem posedlá krásou tohoto procesu, který je naprosto jedinečný a nádherně nám znázorňuje naši soběstačnost a propojení s přírodou. 

A hned o fotku dál máme výsledný produkt – vodu i éterický olej.

No není to nádherné? Éterický olej plave na hladině vody. Miluju tu sofistikovanost tohoto procesu. Vždy překvapí, jak nádherné to je a vzhledem k tomu, že čerstvé květy jsou zároveň nosičem jara a léta, tak je to opravdu zahradní slavnost. 

Sofistikovaný systém vyžaduje také chladič a systém chlazení, který je na fotce znázorněn, aby mohla pára kondenzovat a hydrolát mohl kapat do výsledné nádobky. Je to prostě a jednoduše alchymie a napoprvé jsou to velké nervy, jestli všechno klapne a jestli je vše tak, jak má být nastaveno. 

A tady už vidíme výsledný produkt a přípravu na něj. Je dobré mít nachystaných několik lahví a dostatek obalového materiálu, který je vydezinfikovaný a dobře předpřipravený. Vždy se hodí být řádně připraven. Proces je to krásný, trpělivý a někdy to může také být procesem překvapivým a rychlým. 

A takto vypadá rostlinný materiál po destilaci.

To jsou věci. Tak se to celé hezky změnšilo, namočilo a vypadá to jako takový růžový puk. Materiál z rostlin já osobně vracím přírodě třeba na kompost nebo ještě využiji do vany nebo koupele nohou, nicméně ráda ho využívám ještě jednou. Přecijen je to vzácný poklad z přírody. Destilace květů je prostě magická!

A tady ještě detailnější zobrazení. Toto zbyde a na druhé straně je litr růžového hydrolátu a několik málo trošiček růžového esenciálního oleje. Za tu zkušenost a možnost zpracovat si vlastní úrodu zahrádky to určitě stojí. Naprosto a zcela zřejmě! Miluju léto. Destilace je nádherný proces, pojďte se do něj také ponořit.