Lesní Stezkou #43 Ze-za-hrátky Olomouc

Tento díl podcastu je věnovaný iniciativě organické zeleniny Ze-za-hrátky Olomouc. Této iniciativě z celého srdce držím palce a od začátku je podporuji pravidelnými nákupy bedýnek. Miluju jejich zeleninu a přeju si, abychom všichni kupovali zeleninu ze zdrojů, které dávají smysl a taky bych chtěla, abyste zažily ten chuťový rozdíl zeleniny od farmáře versus zeleniny ze supermarketu. Tak si pojďte poslechnout náš podcast s Markétou Dobrou, která přišla do Lesní Stezky projekt zelenina Ze-za-hrátky Olomouc představit. 

Naším záměrem je vytvořit účelový prostor pro produkci kvalitní zeleniny a ovoce, ale zároveň klademe důraz na propojení zemědělství s přírodou, využití šetrné techniky, pěstování bez pesticidů a umělých hnojiv a začleňování přírodních prvků (květinové pásy, úkryty a hnízdiště pro volně žijící živočichy apod.).

Upřímnou spoluprácí několika dobrých lidí vznikl projekt ZE-ZA-HRÁTKY, pod jehož záštitou bychom Vás chtěli nabídnout možnost nakoupit zdravou a čerstvou zeleninu.

Každý náš výpěstek obsahuje čisté přírodní složky a kousek našich životů.

Nejsme certifikovaní BIO zemědělci, ale pěstujeme přírodě blízkým způsobem pro vlastní svědomí.

Upřednostňujeme osobní kontakt s odběrateli, proto abyste věděli, kdo a jak pěstuje Vaši zeleninu.

Zásady pěstování

Nejsme certifikovaní biozemědělci, ale pěstujeme způsobem blízkým k přírodě. Hnojíme pouze koňským hnojem, humusem, případně organickým hnojivem. Nepoužíváme těžkou techniku, kromě orby je všechno sázení, plevelení i sklízení děláno ručně. Pěstujeme jako naše babičky a dědečkové. Každou sazenici musíme vzít, ručně ji zasadit, zalít a pak ručně sklidit. Každá rostlina nám proto projde rukama často i vícekrát.

Při práci se snažíme být přítomní a mít čistou mysl. Máme za to, že zralá přírodně vypěstovaná zelenina uchovává pozitivní energii, díky kterým je pak jídlo chutnější, lépe stravitelné a přináší do života více radosti.

Sklízíme pouze zralé kusy a kromě zeleniny, která je určená k uskladnění (mrkev, řepa, brambory ..), neleží u nás nic déle než pár dní. Sklízíme tedy pouze tolik, kolik prodáme.

Pěstovaná zelenina

Co pěstujeme?

Pěstujeme téměř veškerou zeleninu, která má rada místní hanácké podmínky. Jde nám také o pestrost, aby pokrmy ze zeleniny byla zábava, takže u nás seženete i různé netradiční druhy či barevné odrůdy.

saláty – hlávkový, dubagold, dubared, ledový, pekingské zelí, čínské zelí Pak Choi
listová zelenina – špenát, mangold, rukola, polníček
luštěniny – hrášek, fazole lusky
cibuloviny – cibule, česnek, pórek
kořenová zelenina – celer bulvový a řapíkatý, ředkvičky, mrkev, petržel, pastiňák, řepa, brambory, cibule, česnek, pórek
košťáloviny – kedluben, květák, brokolice, zelí bílé a červené, kapusta, kadeřávek
letní zelenina plodová – rajčata, papriky, okurky, lilek, fenykl, dýně máslová, dýně hokaido, cuketa, patizon, kukuřice
melouny – vodní, cukrový
bylinky – petrželka, libeček, bazalka, rozmarýn, tymián, kerblík, pažitka, ..

Zelenina dozrává postupně a čerstvá je jen několik týdnů. Některou zeleninu lze usnadnit.

Proč ZE-ZA-HRÁTKY?

ZE jako ZELENINA… protože pěstování zeleniny je naším hlavním posláním.

Za zkratkou ZA se skrývá ZAHRADA… kromě pole obhospodařujeme také zahradu, která byla kolébkou celého projektu. A proto se také cítíme být spíše zahradníky než zemědělci. V současné době se na zahradě pěstují byliny a květiny.

a HRÁTKY… abychom při své práci byli šťastní, je třeba přijmout fakt, že vesmír je hravý. Ne vždy se vše daří podle plánu, obzvláště když si s námi začne pohrávat počasí. Také si rádi pohráváme s nápady a plány na další rozvíjení projektu. V budoucnu bychom rádi oživili některé tradice a přizvali Vás a Vaše děti ke společnému setkávání a slavení rytmů ročních období.

Pozemek, na kterém hospodaříme

Pozemek se nachází v katastru Olomouc – Řepčín, uprostřed území tzv. „Hejčínské louky“. Je to příměstská oblast, kde zemědělská činnost prolíná s rekreačním ruchem, a přitom je zde příroda obdivuhodně živá až divoká.

Rádi bychom zde navázali na tradici našich předků, kteří v této krajině hospodařili ještě před nástupem intenzivního zemědělského využívání. Pozemek, na kterém hospodaříme, máme v dlouhodobém pronájmu od paní Milušky Hufové, rodačky z Řepčína. Rodina paní Hufové využívala pozemek pro pěstování zeleniny po desetiletí.

O ČEM JE TATO EPIZODA?

  • Zelenina Ze-za-hrátky olomouc
  • Jak tento projekt funguje
  • Výprava za organickou zeleninou v srdci Olomouce
  • Jak funguje bedýnkový systém
  • Nepředvídatelnost přírody
  • Kdo stojí za projektem Ze-za-hrátky
  • Co si z podnikání odnášíte
  • V čem je jiná konvenční zelenina od organické zeleniny
  • Organická zelenina a maminky s dětmi
  • Nápady na recepty ze zeleniny
  • KPZky
  • Peníze jako energie

Pohodlně se usaďte a poslechněte si tuto epizodu: