SNAD NEJZÁZRAČNĚJŠÍ ZE STŘEDOEVROPSKÝCH BYLIN?
aneb BEZ ČERNÝ!
Snad nejzázračnější ze středoevropských bylin? Bez černý!
Období bezu černého – tedy jeho květu je ještě za humny, nicméně my se mu můžeme věnovat už teď, protože věřím, že mnozí z vás to mají podobně jako já – tedy mnoho a mnoho a mnoho bezu mají usušeno a bezinky mají v mražáku.
Pokud to tak nemáte, tak nezoufejte, ale letos si hezky na bez počkejte a nasbírejte si ho dostatek – v zimě jako když najdete!
Je to rostlina naprosto zázračná a dá se používat na tisíc způsobů.
Jaké věci dělám já s nasušeným bezem a zamraženými bezinkami?
-bezový čaj
-bezová i bezinková limonáda
-ovocný kompot s bezinkou
-bezové obklady
-bezinkový likér
-bezový ocet
-bezinkové víno
-bezové želé
No každopádně věřím, že už chápete, proč bez tak miluju. Tolik všestranná bylina, která naprosto jasně patří do českých domácností a má své místo v kuchyni.
Jak vytvořit bylinné slavnostní pití?
Wow! Možná jste nečekali, že vám sem lupnu alkoholické bylinné pitíčko. A ono jo! Každopádně vy, kteří alkoholickým pitím neholdujete, si tento nápoj samozřejmě udělat můžete a je to velmi jednoduché – prostě tam alkohol nedáte!
Co tedy budeme potřebovat?
-1 hrst sušeného bezu
-1 hrstičku sušené růže nebo 1 lžičku růžového hydrolátu
-1 lžíci citronové šťávy
-1 panák vodky (nemusí být)
-1 lžíce cukru (nemusí být)
-150 ml vody vody (pokud máte Soda Stream, pak ji můžete naperlit)
Postup:
-Sušený bez a růži dejte do vody a nechejte v pokojové teplotě několik hodin macerovat.
-Poté vodu přeceďte a zbavte kousků bylin.
-Vodu naperlete, pokud můžete.
-Přidejte citronovou šťávu a cukr – promíchejte.
-Dejte do krásné skleničky, přidejte panáka vodky – promíchejte a servírujte. No mňam!