kváskový chlebík

aneb zázrak bublinek a radosti

14. 08. 2024 | Alex
5 NEJUNIVERZÁLNĚJŠÍCH KOSM. INGRE tiny life

To hluboce poetické kouzlo výroby vlastního chleba. Jak dlouho že už je se mnou? No, řekla bych, že to musí být alespoň 8 let. Kdysi dávno před těmi osmi lety jsem svůj kváskový pšenično-žitný chlebík nazvala Bedřichem. A od té doby mu to zůstalo. Od té doby jsem s různými přestávkami chleba pekla a pak zase nepekla. Ale vždycky jsem se k němu vrátila. 

Kouzlo domácího chleba je omamné a nikdy jsem vlastně nečekala, že mě tak moc uhrane. A to se stalo i mojí mamince. Chvíli jsem u ní před lety bydlela kvůli rekonstrukci mého bytu a ona byla zvyklá kupovat chleba pravidelně z jedné nejmenované velké pekárny. A zdála se víc než spokojená. 

Nicméně po čtvrtročním spolubydlení se svojí domácí chleba-milující dcerou, se mě na konci mého pobytu jen tak letmo zeptala: „a dáš mi kvásek?“ A bylo to! Od té doby peče a peče. A chlebík má snad ještě lepší než já. 

online masterclass donaha: afrodiziakální aromaterapie 3

Co vlastně je za kouzlo v tom péct si svůj vlastní chleba? Jedná se o kombinaci mnoha věcí, ale určitě je na počátku Vaše vlastní kreativita. Tvořivost, kterou jsme v dnešním světě často zapomněli a spoléháme se na supermarkety a jiné dodavatele, aby zajistili naše potřeby.

Vytvořit si svůj vlastní chleba je takový malý zázrak já se s ním potkávám tváří v tvář každý týden a vždycky mám tendenci koukat, jak se chleba peče, jakobych to viděla poprvé.

Díky pečení chleba jsem také objevila kouzlo starého českého vynálezu –  a tím je remoska. Péct chleba v remosce je další zázračnou záležitostí. Taková malá přenosná trouba, ve které chleba upečete na chatě, v přírodě, v kempu nebo třeba i doma. Miluju to a je to tak jednoduché. 

Další velkou výhodou pečení si svého chleba je ten kontakt s vznikem potravin, který je v dnešní době tolik potřebný, protože často zapomínáme na to, že věci můžou být jednoduché. A také na to, jak se věci tvoří a odkud pocházejí.

celodenní aroma jóga den

Když si chleba koupíme, tak nikdy nemůžeme ovlivnit, jaké ingredience byly použity a jaké kvality jsou. Zatímco když si chleba upečeme doma, pokaždé získáváme kontrolu nad tím, co do chleba vkládáme včetně energie, kterou při pečení máme.

Naše energie je taky velmi důležitá. Ovlivňuje výsledek celého procesu, proto se vždy sama sebe ptám, zda jsem spokojená, naštvaná nebo smutná? U kvašení obecně je naše energie opravdu něco, co velmi výrazně ovlivní zdárný a úspěsný výsledek.

Ta úžasná kontrola nad ingrediecemi, které do chleba dáme, je neuvěřitelná. Stáváme se tak vlastně umělci, tvůrci, kteří pokaždé chleba můžou doladit úplně jinak. Pokaždé můžou přidat jiné koření, jinou mouku, vybrat si také tu nejkvalitnější a zároveň do svého tvoření přidat také špetku tvořivosti a experimentálnosti.

Tento článek je takové vyznání chlebu. Vyznání lásky procesu tvorby, procesu kvašení a také těm dvěma neuvěřitelným rukám, které mám a které tvoří chleba a další úžasné produkty.

A jak to máte s pečení domácího pečiva vy sami? Propadli jste mu? Pečete si své produkty? Tvoříte sladké a slané pečivo nebo nad tím teprve uvažujete a představa upečeného vlastního chleba do křehkého víkendového rána Vás opravdu láká?

Pokud se chcete naučit péct si svůj kváskový chleba a bezlepkové čirokové bagetky, tak jste zvání na náš společný kurz s Aničkou z MyGreenovi, který vás naučí péct si své vlastní pečivo. Pro více informací o kurzu zde. A v neposlední řadě je důležité říct, že kurz je součástí cyklu s názvem Podzimní škola fermentace, kde se naučíte vytvářet si opravdu všemožné kvašené produkty. Pojďte do toho s námi.