Kvasíme, co se dá!
aneb fermentace je nejlepší
Přichází to období v roce, kdy slyšíme ze všech stran, že se nedá sehnat pořádná čerstvá, lokální a sezónní strava.
Přichází období mandarinek, pomerančů, banánů a kiwi. Ovoce a zelenina z našich krajů začíná být nedostatkovým zbožím a pokud chcete žít tak trošku víc lokálně, tak jste namydlení.
Nicméně problém řešení má, i když se to na první pohled nezdá. Už si zoufáte, že Vás čeká několik měsíců bez vitamínů a na bramborách. Pche! Opak je pravdou, jen na to musíme jít od lesa! Tak jako naše babičky a dědečkové. Správnou tradicí podzimu v České republice je nakládání zelí. Juch! Krouhání, brečení u cibule a šlapání.
Zní to lákavě, což?
Ono ale nemusíme zůstávat jen u zelí, těch možností je mnoho. Půda ještě pořád dává své plody a my tak třeba máme z lokálního zdroje spousty mrkve, kapusty, ředkviček, brokolic i kedluben. A to všechno můžeme využít na kvašenou zeleninu – tzv. pickles. A to je naprostá bomba v zimních měsících! Opravdu. Chuťově, ale hlavně taky svými zdravotními benefity. My osobně na kvašenou zeleninu nedáme dopustit, je to opravdu totálně dokonalá záležitost. Takový životabudič. A používat ho pak můžete jakkoli – do salátů, jen tak na zpestření, jako přílohy nebo do polévek.
Dnes si často myslíme, že právě mandarinky a pomeranče nás na zimu zásobí vitamínem C, nicméně problém s touto domněnkou je právě ten, že ovoce z exotických krajin bývá před kontaktem se zákazníkem upravováno tak, jak byste asi nechtěli – různé radiace, chemikálie apod.
Navíc když se podíváme na logiku čínské medicíny, tak zjistíme, že právě zmíněné banány a citrusy ochlazují vnitřní prostředí člověka, což v zimních měsících asi nechceme. No a nejlepší na tom všem ale je právě to, že kvašené zelí či zelenina je tím opravdu nejlepším zdrojem přírodního vitamínu C pro naše tělo v našich končinách.
Kvasíme, co se dá!
A co víc?
Kvašení a jeho příprava je také krásnou terapeutickou praxí vědomého života, protože samotný proces výroby kvašených produktů je tak trošku magií, tak trošku vaším přičiněním a tak trošku hodně aktivitou miliardy malých pomocníků „bakterií“. Jedná se také o skvělou aktivitu pro rodiny s dětmi – určitě je skvělé dětem ukazovat, jak se kvasí a co je kvašení zač. Už navěky to budou vědět a budou moct předávat zase svým potomkům znalosti, které jsou generacemi ozkoušené a předáváné.
Konzumace kvašené zeleniny podporuje imunitu, a to z toho důvodu, že je výborná pro náš největší imunitní orgán – střevo – kvašená zelenina obsahuje miliony a miliony skvělých a přínosných bakterií, které se krásně starají o to, aby v naší střevní mikroflóře převažovalo dobro nad zlem.
Nejenže kvašení je dobré pro náš organismus, ale pro celou planetu. Navíc skvěle podporuje místní ekonomiku, pokud kvasíte věci od svého farmáře. Vracíte tím peníze do regionální ekonomiky a děláte tak opravdu dobrý skutek v době česneků z Číny, banánů z Costa Ricy a všech výrobků z Číny. Vyjadřujete tím svoji politickou pozici a ukazujete světu, že Vám na něm záleží. Stáváte se aktivním členem společností s názorem.
Kvašení vám dává svobodu rozhodovat se a svobodu experimentovat se svým vlastním tělem, se svými chuťovými buňkami a s možnostmi, které ty skvělé bakterie mají.
My papkáme kvašenou zeleninu i několikrát denně.
Po maličkých porcích, ale několikrát. Pokud človek s kvašenými produkty začíná, je nutné být obezřetný a kontrolovat si reakce svého těla, abyste náhodou nemuseli rychle letět na WC. Typický stereotyp. Obecně se ale říká, že pokud je človek zevnitř jakštakš pročištěn, tak se nemusí extra projímavých momentů obávat. Při pravidelné konzumaci kvašené zeleniny dostanete zářivou energii plnou slunce, lásky a radosti. Zlepší se Vám trávení, situace pleti a imunita vystřelí o milion procent. Takže opravdová bomba na zimu!
Ale pozor, bavíme se o doma kvašené zelenině, ne té kupované, ta domácí tím, že si ji sami vytvoříte má úplně jinou energetiku – je mnohem výš v jemnovibrační charakteristice. Navíc kupované kvašené zeleniny – dnes jsou tedy již mnohem lepší, ale pokud sáhnete po kvašeném zelí ze supermarketu, tak to je většinou zabito sterilizací. Je nutné mít opravdu raw kvalitu kvašených mňamek.
Tady je tedy jeden základní recept, který můžete kdykoli obměňovat:
1 menší květák
1 kedlubna
5 větších mrkví
1 bílé zelí
1 celé pak choi
sůl
kmín
Nakrájejte, nastrouhejte, osolte, okmínujte, masírujte dokud nepustí dostatek vody a pak pěchujte do sklenic, které zatížíte tak, aby materiál nevystupoval nahoru ale zůstal pod vodou, nechejte kvasit cca 7 dní a pak již jen degustujte.
My si opravdu už zimu bez této mňamky představit nedovedeme. Navíc se s ní dá skvěle experimentovat, kdo říká, že musíte pořád dělat ten stejný recept… je to skvělé! použijte zeleninu, kterou zrovna máte dostupnou a hrajte si. Vždyť o tom to celé je! O kvašení jsem také natočila podcast. Miluju také informace o kvašení od Sandora Katze.