SVAŘENÉ VÍNO nebo punč
aneb jak nám šmakuje

Ideální období pro punče, svařáky a grogy je kdy? NO TEĎ PŘECI!
Jaký je rozdíl mezi punčem, svařeným vínem a grogem?
Punč: obsahuje ovocnou šťávu a pochází původně z Indie, odkud ho dovezli v 17. století Britové
Svařené víno: bez ovocné šťávy a většinou zředěné vodou
Grog: s tvrdým alkoholem
Tak. To jsme si udělali základní pořádek v terminologii a dnes Vám dám recept na náš oblíbený vánoční/zimní punč 🙂 U nás doma většinou konzumace punče nekončí s posledními známkami Vánoc, ale provází nás ještě aspoň do března. Protože ta atmosféra, kterou tento super nápoj dokáže vyčarovat, je naprosto skvělá 🙂
Kořeněné nápoje po celý rok
Takže ani Vy se nelimitujte Vánocemi a hleďte si užívat tohoto kořeněného nápoje 🙂
Nejlepší je sednout si k nějakému hezkému povídání, poslouchání nebo dívání. Moc doporučuju povídání v kruhu rodinném či přátelském, to je opravdu něco úžasného 🙂
Ta vůně je nebeská a jednou v roce – v zimě, přece není žádná ostuda si dopřát něco tak skvělého jako je punčík. A ještě je lepší si na něj připravit čerstvě koření a společně ho připravovat, to je to nejlepší.
Tak pojďme mrknout na recept. Více informací o čarování v kuchyni a mém oblíbeném stravovacím režimu najdete zde.

Recept na náš nejlepší punč:
1/2 litru červeného vína
200 ml šťávy z pomeranče
Koření:
1 hvězdička badyánu
10 hřebíčků
2 celé skořice
1 černý pepř
1 kardamom
Třtinová panela podle chuti na oslazení
Na konci 1 panák griotky na porci punče
Hrstička rozinek do skleničky s punčem
3-5 naložených třešní v lihu z léta 🙂
Jak na to?
1. Víno s pomerančovou šťávou dáme na mírný plamen, aby se obojí ohřálo.
2. Nadrtíme si v hmoždíři koření a přidáme do tekuté směsi.
3. Promícháme a necháme na mírném plameni (cca 5 minut).
4. Ochutnáme a dosladíme podle přání.
5. Nachystáme si hrníčky a do nich dáme třešně a rozinky a zalejeme hotovým punčem.
6. Dobrou chuť!
