SVAŘENÉ VÍNO nebo punč 

aneb jak nám šmakuje

14. 1. 2019 | Alex

Ideální období pro punče, svařáky a grogy je kdy? NO TEĎ PŘECI!

Jaký je rozdíl mezi punčem, svařeným vínem a grogem? 

Punč: obsahuje ovocnou šťávu a pochází původně z Indie, odkud ho dovezli v 17. století Britové

Svařené víno: bez ovocné šťávy a většinou zředěné vodou

Grog: s tvrdým alkoholem

Tak. To jsme si udělali základní pořádek v terminologii a dnes Vám dám recept na náš oblíbený vánoční/zimní punč 🙂 U nás doma většinou konzumace punče nekončí s posledními známkami Vánoc, ale provází nás ještě aspoň do března. Protože ta atmosféra, kterou tento super nápoj dokáže vyčarovat, je naprosto skvělá 🙂

Kořeněné nápoje po celý rok

Takže ani Vy se nelimitujte Vánocemi a hleďte si užívat tohoto kořeněného nápoje 🙂

Nejlepší je sednout si k nějakému hezkému povídání, poslouchání nebo dívání. Moc doporučuju povídání v kruhu rodinném či přátelském, to je opravdu něco úžasného 🙂 

Ta vůně je nebeská a jednou v roce – v zimě, přece není žádná ostuda si dopřát něco tak skvělého jako je punčík. A ještě je lepší si na něj připravit čerstvě koření a společně ho připravovat, to je to nejlepší.

Tak pojďme mrknout na recept. Více informací o čarování v kuchyni a mém oblíbeném stravovacím režimu najdete zde.

Recept na náš nejlepší punč: 

1/2 litru červeného vína

200 ml šťávy z pomeranče

Koření:

1 hvězdička badyánu

10 hřebíčků

2 celé skořice

1 černý pepř

1 kardamom

 

Třtinová panela podle chuti na oslazení

Na konci 1 panák griotky na porci punče

Hrstička rozinek do skleničky s punčem

3-5 naložených třešní v lihu z léta 🙂

 

Jak na to?

1. Víno s pomerančovou šťávou dáme na mírný plamen, aby se obojí ohřálo.

2. Nadrtíme si v hmoždíři koření a přidáme do tekuté směsi.

3. Promícháme a necháme na mírném plameni (cca 5 minut).

4. Ochutnáme a dosladíme podle přání.

5. Nachystáme si hrníčky a do nich dáme třešně a rozinky a zalejeme hotovým punčem.

6. Dobrou chuť!