Ořechovka
aneb jak z něčeho nezralého udělat naprostou dokonalost
06. 07. 2020 | Alex
Tak tohle je věcička, kterou vážně všichni musíme mít. Naprosto jednoduchá, dostupná a skvělá! Pokud milujete vůni Vánoc a úžasnost sladkých likérů, pak toto je článek a recept naprosto pro Vás! Ořechovka Vás totiž neskutečně oslní a už každý rok budete pak tvořit vlastní skvělý domácí likér. Věřte mi! Nepustí Vás to! A taky se tento recept řadí mezi mé oblíbené z prostého důvodu, že co v létě nasbíráte a využijete, v zimě využijete. A to je přeci krásné! Takže nebudu to tu dnes déle protahovat a pojďme se podívat na to, jak na to!
RECEPT OŘECHOVKA
- cca 25 vlašských ořechů
- 1–1,5 litru vodky
- 3 hřebíčky a malý kousek skořice + na dokončení (nemusí být)
- 1–2 zrnka jalovce (nemusí být)
- 300–500 g krupicového cukru
RECEPT OŘECHOVKA : Postup:
– Ořechy nakrájejte na kolečka nebo čtvrtinky.
– Vložte je do třílitrové sklenice a zalijte asi litrem alkoholu. (dělám vždy z cca 3 dávek, ono se to velmi rychle využije na dárky pro blízké)
– Přidejte koření, zakryjte a nechte 6 týdnů louhovat, nejlépe na slunném parapetu.
6 týdnů poté nebo až když dozrávají ořechy a ráží se:
– Cukr buď svařte s co nejmenším množstvím vody, aby se rozpustil, nebo ho svařte s vodou v poměru 1 : 1 (500 g cukru se 500 ml či gramů vody) a s dalším kořením.
– Cukrovou tekutinu přilijte k ořechům v lihu a týden nechte stát. Pak sceďte ořechy a likér se může pít.
Mňam! A nepropásněte ten moment, kdy jsou oříšky ještě krásně zelené 🙂 Což je kolem svatého Jána a na začátku července. Tady Vám ještě přihazuji recept z Herbáře České televize – trošku jiný, taky zajímavý.
Dobrou chuť a pro další inspiraci na kombinaci bylin a alkoholu zajděte sem. Tento recept dostane celou rodinu a výsledný likér je dokonalým dárkem.